Rutgers van Rozenburg de Oudste Motorreddingboot ter Wereld

De legendarische motorreddingboot “Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg”, bekend als de oudste in zijn soort, heeft onlangs een bezoek gebracht aan onze werf. Het eerste dat opviel, was de roerkoning. De tand des tijds had zijn sporen nagelaten, en het was noodzakelijk deze in zijn geheel te vervangen. Ook bleek de buitenboord koelwaterleiding een lekkage te hebben.

Bij inspectie van het onderwaterschip kwamen we enkele beschadigingen tegen, waarschijnlijk vanwege de vele reddingsmissies en avonturen die deze boot heeft beleefd. Deze werden zorgvuldig bijgewerkt en daarna voorzien van een nieuwe laag antifouling om de boot te beschermen tegen de elementen. Ook de schroefas vroeg om aandacht. We besloten deze te trekken, het buitengland te verbussen en vervolgens de nodige reparaties aan de schroefas zelf uit te voeren.

Intern waren er ook wat zaken die onze aandacht trokken. De kuip had wat problemen met de afvoer, waardoor er lekkage was ontstaan. Dit probleem werd snel geïdentificeerd en verholpen. De binnenzijde van de romp en de bilge onder de kuip vertoonden tekenen van roest, wat niet vreemd is gezien de leeftijd van de boot. Deze werden grondig ontroest en daarna geschilderd.

We besloten om de uitlaatkap net boven de waterlijn iets te verlengen voor een betere afvoer van de uitlaatgassen. Als finishing touch kreeg de gehele romp, inclusief de opbouw, kuip en dekken, een frisse schilderbeurt.

Uitgevoerde werkzaamheden

  • Reparatie & onderhoud
  • Refit & restauratie
  • Stralen & conserveren